AMBCG je član

Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi: Menadžeri bezbjednosti sve važniji

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović. On je to saopštio na otvaranju Prve međunarodne konferencije crnogorskih menadžera bezbjednosti koja se 20. i 21. aprila održava u Budvi u organizaciji Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbjednosti Jugoistočne Evrope. Učesnici konferencije su stručnjaci iz oblasti bezbjednosti iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije, Francuske, Holandije, Izraela, Finske i Velike Britanije.

„Državni imperativ mora biti stvaranje bezbjednog ambijenta koji je preduslov za ubrzani razvoj crnogorske ekonomije“, istakao je Milatović kao pokrovitelj ove konferencije uz podsjećanje da NATO jasno prepoznaje strateški značaj Crne Gore u jačanju stabilnosti našeg regiona.

„Naš zadatak je, stoga, da budemo istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi. Upravo ova poruka mora da bude jedna od najglasnijih koju šalje državni vrh, jer je bezbjednosni sektor prvi u lancu apsolutne primjene najboljih međunarodnih praksi i standarda koji moraju jednako da važe u SAD, Njemačkoj ili u Crnoj Gori“, napomenuo je Milatović.

On je skrenuo pažnju i na to da bezbjednost odavno nije samo zaštita granica i suvereniteta geografskog prostora, već da se snaga moderne države mjeri i sposobnošću da zaštiti i svoj virtuelni prostor.

“U godinama iza nas, svjedočili smo, između ostalog, opsežnom sajber napadu na državne institucije, ali i drugim vanrednim događajima. I pored nesumnjivog napretka, ovo pitanje zahtijeva dodatne intervencije, jer je zaštita onlajn prostora posebno važna i kada govorimo o korporativnoj bezbjednosti, koja ima ključnu ulogu u zaštiti kompanija, a time i privredne aktivnosti od različitih prijetnji i rizika. Efikasna korporativna bezbjednost osigurava stabilno poslovanje, povećava povjerenje klijenata i investitora i minimizira potencijalne gubitke”, pojasnio je Milatović uz uvjerenje da država nije usamljena u tom procesu.

“Crna Gora od skoro ima novog i, kako vjerujem, pouzdanog partnera. To ste vi – Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore sa kolegama iz Asocijacije menadžera korporativne bezbjednosti Jugoistočne Evrope”, naglasio je predsjednik države.

S obzirom na to da je Asocijacija menažera bezbjednosti potpisala Memorandum o saradnji, između ostalih, i sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, resorni ministar, Dragan Krapović je istakao da je bezbjednost ključni prioritet svake države i zajednice, a da nove i sve različitije prijetnje i izazovi zahtijevaju brzu, efikasnu i koordinisanu reakciju. U tom kontekstu, kaže Krapović, uloga menadžera bezbjednosti je sve važnija.

“Upravljanje bezbjednošću nije samo stvar vojnih akcija ili taktika. To je kompleksan proces koji zahtijeva holistički pristup i saradnju različitih društvenih sektora. Naša sposobnost da prepoznamo, analiziramo i reagujemo na različite bezbjednosne prijetnje direktno utiče na stabilnost i prosperitet naše zemlje, ali i regiona”, naveo je ministar odbrane.

Jedan od ključnih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočavamo danas, kako kaže, leži u sajber domenu.

“U eri digitalizacije, sajber napadi postaju sve sofisticiraniji i češći. Kako bismo efikasno odgovorili na ove prijetnje, neophodno je da kontinuirano unapređujemo naše tehnološke kapacitete i da razvijamo strategije zaštite podataka i informacija. Važno je da budemo otvoreni za inovacije i tehnološki napredak, jer sve brži razvoj tehnologije donosi nove alate i mogućnosti za unapređenje bezbjednosti, iako isto tako otvara prostor za ranjivosti koje moramo pažljivo da adresiramo”, kazao je Krapović uz podsjećanje da ne smijemo zanemariti ni tradicionalne izazove sa kojima se suočava cijeli svijet, poput konvencionalnog rata, terorizma, oružja za masovno uništenje i regionalnih tenzija.

Cilj konferencije, kako je objasnio predsjednik Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore, Dragan Radulović je da se spriječi i obuzda takozvana “normalizacija rizika”.

“Kao organizatori prvog bezbjednosnog skupa ovakve vrste u našoj državi, imamo odgovornost da zajednički i glasno poručimo da Crna Gora nema luksuz da bilo kada posmatra globalna previranja sa distance i da olako konstatuje ‘To se nama ne može desiti’.  Od nas se, dakle, ne očekuje da gradimo sisteme koji su savremenom svijetu nepoznati već da primijenimo najbolju praksu i najviše profesionalne standarde. Nažalost, svjedočimo seriji kriza iz kojih bismo morali da izvedemo lekcije za nauk, naglasio je Radulović.

To je, kako je dodao, prvi korak ka prevenciji i stabilan put da profesionalci uvijek budu, kada je to moguće, korak ispred očekivanog rizika.

“Alternativa je da u svakoj vanrednoj situaciji budemo iznenađeni i zatečeni. Naša obaveza je da prepoznamo rizike, da predočimo očekivane scenarije u slučaju krize i da iznesemo preporuke kako bi se svaki nepoželjni obrazac sveo na minimalnu mjeru ili u cjelosti eliminisao”, zaključio je on.

Na dijapazon prijetnji, pažnju je skrenuo predsjedavajući Asocijacije Asocijacije za korporativnu bezbjednost Jugoistočne Evrope, Alen Ostojić.

“Kibernetički napadi, terorizam, geopolitičke tenzije i otvoreni oružani sukobi, ranjivost opskrbnog lanca, zdravstvene krize,  razbojništva, prijevare, korupcija, radikalizacija… Suočavamo se  s neprekidnim razvojem rizika, višestrukim portfeljem izazova i vektora prijetnji, domaćih i međunarodnih, koji direktno ugrožavaju sigurnost nacionalnih država, poslovnih organizacija i pojedinaca”, podsjetio je Ostojić.

Rastuća količina prijetnji, kako je naveo, u stvarnom vremenu zahtijeva nepodijeljenu pozornost kompanija i korporativnih čelnika, koji imaju odgovornost da osiguraju da zaposleni i imovina, poslovne operacije i klijenti budu zaštićeni.

“Sinergija između sprovođenja zakona i korporativne odnosno privatne sigurnosti kroz javno-privatna partnerstva  predstavlja ključni stup za povećanje sigurnosti i otpornosti zajednice na globalnom nivou. Složenost današnjih sigurnosnih izazova, zahtijeva saradnički pristup, iskorištavajući jedinstvene snage i resurse oba sektora”, zaključio je on.

Na dvodnevnom skupu biće riječi o nizu tema poput zaštite kritične infrastukture u Crnoj Gori i regionu, izazovima savremene sajber bezbjednosti, upravljanju incidentnim situacijama na moru i lukama, hotelskoj bezbjednosti i kriznom upravljanju, bezbjednosti bankarskih klijenata i privatnoj bezbjednosti u Crnoj Gori i regionu.